2022’de En Beğenilen Başarı Öyküsü Konuşmacıları

tarafından
79
2022’de En Beğenilen Başarı Öyküsü Konuşmacıları

2022’nin sona ermesine az bir vakit kalmışken bu yılın en beğenilen başarı öyküsü konuşmacıları, girişimcilik konuşmacıları ve motivasyon konuşmacıları ile konuşmalarından kesitleri derledik:

Bir Girişimcilik Öyküsü

Abdulkadir Özbek’ e henüz çocukken babasının bir akademisyen arkadaşının yönlendirmesiye bir hızlı okuma kursuna kaydoluyor. Kurs neticesinde dakikada okuduğu kelime sayısını 150 civarından 500 lere getirmeyi ve anlama oranını %60 larda %80 lere getirmeyi başarıyor.  İkinci kırılma noktası Üniversite yıllarında sunum dersinden 100 üzerinden 40 puan almasının ardından bu kez bir topluluk önünde konuşma eğitimi alıyor. Yapılan yeni sınavda 100 üzerinden 100 puan alıyor. 

Bu farkındalıkların ardından çeşitli eğitim programlarına katılarak eğitim hayatına başlamaya hazırlanan kızını nitelikli bir eğitim sisteminde yetişmesi için kendi özel okulunu inşa ediyor. Bu okulu diğerlerinden ayıran en önemli özelliği Microsoft’un destekçisi olduğu teknoloji ve yapay zekâ temelli, öğrenmeyi öğrenmek üzerine kurulu bir sisteme sahip olmasıdır. Özellikle sınavlara hazırlık ve dil eğitimi konusunda çığır açtıklarını dile getiriyor.

Öğrencilerime en iyi ders materyallerini sunmaya gayret ediyor, en çok okuyan kurucu olmak istediğinin altını çiziyor. Sektörün en büyüğü değil en iyisi olmak istediğini belirterek sözlerini şu cümle ile noktalıyor: Başarı için önemli olan disiplindir.

En Beğenilen Motivasyon Konuşmacıları

Dan Pink’in şaşırtıcı motivasyon videosu en iyi 2022′ nin en beğenilen motivasyon konuşmacıları arasında yer alıyor.  Konuşmasına bir "mum deneyi" araştırması ile başlıyor Dan Pink. Bu araştırma deneklere sunulan ödüller ve deneyi çözme süreleri kıyaslanarak ilerliyor. Dünyanın farklı yerlerinde de aynı deney 40 yıl boyunca tekrarlanıyor. Deney sonucunda şu bulgulara ulaşılıyor:

Mekanik görevlerde ödüller işe yarıyor ancak yaratıcılık gerektiren görevlerde ödüller tam tersi işe yarıyor. O halde bilim dünyasının bildiği ve iş dünyasının uyguladığı arasında uyumsuzluk var. 20. yüzyılın pek az alanda işe yarayan motivasyon sisteminden sıyrılarak 21. yüzyıla uygun içsel motivasyon sağlayıcılara yönelmenin dünyayı değiştirebileceğini söyleyerek konuşmasını sonlandırıyor.

Başarı Öyküsü Konuşmacıları

Başarı öyküsü konuşmacıları kategorisinde bayrağı "Başarı için 1000 saat kuralı" adlı konuşmasıyla Barış Özcan taşıyor. Özcan, konuşmasına Mozart’ ın 5 yaşındaki parçasını sonra da "küçük bir serenat" ı dinletiyor.

Konuşmasına bir müzik okulunda yapılan çalışma ile devam ediyor. Bu okulda profesörler öğrencilerini 3 kategoriye ayırıyor. 1. kategori dünyanın önemli solo kemancıları arasında olabilecek olanlar. 2. kategori iyiler. Ve 3. kategori profesyonel olarak keman çalması beklenmeyen ancak müzik öğretmeni olabilecek olanlar.

Peki aralarındaki bu fark neydi? Hepsi de okula yetenek sınavı ile gelmişti. Yani yetenekleri arasında bir fark yok. Araştırmalar sonucunda bu farkın nedeni kemanları ile daha fazla çalışmış olmaları olarak açıklanıyor. Peki ne kadar daha fazla? Cevap 10000 saat.

Dünya üzerinde yapılan birçok araştırma sonucunda bugünün önemli başarılarına imza atanların 10000 saat pratik yaptıkları defalarca ortaya çıkıyor.

Bu kadar süre pratik yapan herkes eşit seviyede uzmanlığa kavuşacak diyemeyiz ama bu sürenin altında kalan hiç kimse dünya klasmanında yer sahibi olamaz diyerek konuşmasını sonlandırıyor. Daha fazlası için ivk.com.tr sitemizden hizmet alabilirsiniz