Isıcam Nasıl Yapılır

tarafından
130
Isıcam Nasıl Yapılır

Birçok izole pencere çift camdan oluşur. Kışın sıcaklığın dışarı çıkmaması yazın ise dışarıdan içeri girmemesi için çift cam tek camdan daha iyi sonuç verir. İzole etmek için iki cam arasında argon gazı kullanılır. Bu gaz ısıcamlarda izolasyonu sağlayan en önemli maddedir. Isıcam üretmek için birçok başka ürüne ihtiyaç vardır. Ancak bunlardan en önemlisi düz cam üretimidir.

Cam Üretimi

Günümüzde cam, çelik ve beton gibi bina üretiminde temel sayılan maddeler arsında yer alıyor. Düz cam birkaç değişik ham maddenin biraz su ile karıştırılması sonucu üretilir.

Bu malzemeler;

  • Silis kumu
  • Soda külü
  • Dolomit, kalsiyum ve magnezyumdan oluşmuş bir çeşit mermerdir.
  • Kireç taşı
  • Taneli volkanik taş
  • Rafine edilmemiş sodyum sülfat

Üretim, cam yapım makinelerinde besleme haznesinde yeniden dönüştürülen cam parçalarının ham malzemelerle birlikte karıştırılması ile başlar. Bu malzemelerin tamamı eritilir daha sonra karışım gaz ile çalışan büyük bir fırına aktarılır. Bu fırın 1500 derecede çalışır. Bu işlem sonucunda malzemeler tamamen eriyerek birbirlerine karışır ve erimiş cam ortaya çıkar. Bir homojenleştirme makinesi camı kendi derecesine getirebilmek için karıştırır. Daha sonra cam düzeltmek için likit kalay küvetin üzerine boşaltılır. Hala yumuşak bir halde bulunan cam bir şerit yardımı ile kalıplara aktarılır.

Sıcağa bağlı olarak kırılmaması için kalay küvetteki bütün malzemeler su ile soğutulur. Küvet işlemi bittikten sonra camın sıcaklığı 600 derecededir. Bu nedenle tekrar soğutma işlemi uygulanır. Cam şerit başka bir şerit üzerinde kademeli olarak soğutulur. Camın her yeri aynı kalınlık ve yoğunlukta olmalıdır. Bir lazer tarayıcı kalınlık ve yoğunluğu çok yüksek hassasiyet ile ölçer. Kesimden önce camın kırılmaması için üzerine çentik atılır. Bu sayede cam kırılmadan kolaylıkla ayrılır. Son olarak üretimden kaynaklı olası bir hataya karşı cam kütleler florasan lambalar ile dikkatlice incelenir.

Argon Gazı Kullanımı

Isıcam üretiminde en önemli maddelerden biri argon gazıdır. Cam tabakalar birleştirildikten sonra iki cam arasındaki hava boşaltılır ve yerine argon gazı doldurulur. Argon gazı havaya göre daha yoğun ve gözle görülemeyen bir gazdır. Bu nedenle ısı yalıtımını normal cama göre %25 oranında arttırır.

Isıcam Yapımı

İzole bir cam için önemli bir diğer etken ise hava geçirmeyen bir çerçevedir. Bu nedenle çerçeve vinil millerden yapılır. Vinil, odun ile aynı izolasyon etkisini sağlar. Bunun yanında nem ve çatlamalara karşı dayanıklıdır. Vinil miller, bilgisayar destekli bir testere yardımı ile tam olarak 45 derece açı ile kesilir. Daha sonra çerçevelerin kesilen bu köşe kısımları başka bir makine yardımı ile aynı anda eritilir. İki sıcak uç aynı anda eritilip daha sonra birleştirilir. Soğuduktan sonra bu eklem, boşluksuz ve sızıntı yapmayan bir yapı oluşturur.

Çerçevelerin uçları pürüzsüzce zımparalanır. Çerçevelerin iç kısmı silikon bir dolgu ile kaplanır. Bu aşamadan sonra çerçeve ile cam birleştirilir. Birleştirme işlemi için bir cam tabaka kesim masasına alınır. Cam tezgaha geldiğinde küçük çelik bir tekerlek iki panelin bir araya getirilip enerji tasarrufu sağlayabilmesi için ince bir kaplamayı çerçeve uzunluğu boyunca camın üzerine sürer. Daha sonra cam ölçülere göre çentiklenir.

Oluşturulan iki cam tabaka bir ara levhada birleştirilir. Bu ara levha küçük bir çerçeve görünümündedir. Asıl amacı iki çerçeve arasına geçerek bir izole etme cebi oluşturmaktır. Daha sonra birleştirilen iki cam hava geçirmez bir yapı oluşturmak için ara levhayı eritip birleştiren sıcak makaraların olduğu bir fırında eritilip tekrar birleştirilir. Bu aşamada iki cam arasındaki hava boşaltılır ve yerine argon gazı doldurulur. En son olarak çift camlı bu yapı hava geçirmez vinil çerçevelere oturtulur. Plastik bir şerit cam yapı ve vinil çerçeve arasını mühürleyerek son bir birleştirme işlemi yapılır. Sonuçta çift camlı, ısıcam pencereler oluşturulmuş olur.

Kaynak: https://lavivabetgiris.com/