Lastik Nasıl Yapılır?

tarafından
129
Lastik Nasıl Yapılır?

Lastikler tarih boyunca, metal ya da ahşaptan yapılmışlardır. Havalı lastiklerin 20.yüzyılın başlarında icadıyla ulaşımda bir devrim yaşanmıştır. İçi hava dolu lastikler, yoldaki sarsıntıları çok iyi bir şekilde absorbe eder ve lastik tırtılları ile iyi bir tutunma sağlar. Araba lastikleri son yüzyıl da büyük bir gelişim göstermiştir. Modern lastikler yapısında 10 ile 15 bileşeni barındırır. Bunlar doğal ve sentetik kauçuk, kimyasal katkılar ve rengini veren siyah karbondan oluşur. Lastik yapımına ilk olarak bu maddelerin karıştırılmasıyla başlanır. Lastiğin farklı bölgeleri için, değişen formüller geliştirmişlerdir.

Her bir durumda da istenilen maddelerin sakız gibi kauçuk hamuru durumuna gelmesi sağlanır. Makine yardımıyla balyalar haline getirildikten sonra, yoğurulma süreci için bekletilir. Daha sonra polyester kumaş makine yardımıyla açılır, açılan kumaşın iki yanına da sıcak kauçuk işlenir. Kauçuklanan kumaş dış lastiğin güçlendirilmesinde kullanılır. Tek başına kauçuk yeterince güçlü bir lastik yapılmasına yetmeyeceği için, üzerine kumaş katmanı da eklenir. Ardından lastiğin tırtıllarını yapmak için, esnek bir kalıba alınır. Kalıplardan çıkartılan lastik, boyanması için boyama millerinin olduğu makinenin üzerine koyulur. Lastikleri farklı renklerde ki çizgilerle boyar.

Boyama işleminin ardından lastiğin gerilimini ayarlamak için, gerilim makinesinde sistem, yumuşak bir besleme yapar. Yumuşamış kauçuklar istenilen boyutlara göre kesilirler. Kesilen kauçukların üzerine birçok çelik ip, tespih şeklinde dizilir. Böylelikle tekerlek jantında durabilmesi için gerekli dayanımlar kazanılmış olur. Artık lastikler son halini almak için hazır durumdadır. Döner bir davul sistemine alınan kauçuklar, çember şeklini alınır. Son aşama olarak, iç lastik olarak kullanılacak kısım yapılır. Şişirilmiş iç lastikler, kauçuğu iki tarafından da sararak, içine yerleştirilir. Makine yardımıyla birbirlerine yapıştırıldıktan sonra tek parça halini alırlar. Lastik son rötuşlar için, pres makinesine alınır. Makinenin iç kısmındaki kollar lastiği gererek son şeklini almasını sağlar. Artık lastik kullanıma hazır hale gelmiştir

Lastik Çeşitleri Nelerdir?

Lastik çeşitleri mevsimlere ve araçlara göre çeşitlendirilir.

Bu çeşitlendirmelerin en yaygın olanları şunlardır;

  • Yaz Lastikleri.
  • Kış Lastikleri.
  • Dört Mevsim Lastikler.

Araçlara göre çeşitlendirilen lastikler ise şunlardır;

  • 4×4 Lastikleri.
  • Sedan Lastikleri.
  • Ticari Otomobil Lastikleri.

Lastik Seçimi Nasıl Yapılmalıdır?

Lastikler kalitelerine göre fiyatlandırılır. Buradan anlıyoruz ki kaliteli ve kalitesiz lastikler mevcuttur. Güvenliğimiz ve aracımızın performansı için lastik seçimi dikkat edilmesi gereken bir husustur. Bilinen, yaygın olarak kullanılan markaları tercih etmek hem güvenliğimiz hem de aracımız için en doğrusu olacaktır.

Lastik Bakımı Nasıl Yapılır?

Aracımızın performansı, yakıt tüketimi kullanılan lastik ile doğru orantılıdır. Kaliteli bir lastik yakıt performansını iyileştirdiği gibi, güvenliğimiz içinde önem arz eder. Lastikler zamanla aşınabilir, hava basınçları düşebilir. Lastiğimizin belirli aralıklarla hava basıncını ve aşınma durumunu kontrol etmemiz gerekir. Aynı zamanda aracımızın bozulan rot-balans ayarı gibi sorunlar lastiğimizin performansı ile doğru orantılı olduğundan, düzenli olarak kontrol edilmelidir.

Kaynak: http://lavivabetsikayetleri.com/