Kripto Para Oluşturma Aşamalarını Gettoken Uzmanları Yanıtladı

tarafından
53
Kripto Para Oluşturma Aşamalarını Gettoken Uzmanları Yanıtladı

KRİPTO PARA NEDİR?

Kripto para, geleneksel para birimlerinden oldukça farklılık gösteren yalnızca sanal ortamda bulunabilen dijital para birimleridir. 1990’lu yılların başından itibaren iyice dijitalleşmeye başlayan dünya düzeniyle birlikte özellikle bilim adamları bilgisayarı öğrenmeye ve kullanmaya başlamışlardır.

Haliyle bu bilim adamlarının aklına paranın nasıl dijitalleştirilmesi hakkında fikirler üretmeye başladılar. Birçok grup bu konu üzerine çalışsa da 2009 yılında yalnızca bir lider önderliğindeki çok az kişi başarılı olmuştur ve ilk kripto para olan Bitcoin’i ortaya koydu.

Kripto Coin ve Tokenleri Arasındaki Fark nedir?

Kripto para oluşturma, coin ve token olmak üzere iki kategoriye ayrılmaktadır. Bunların arasındaki fark ise; Coinler kendilerine ait yerel blockchainleri vardır. Bitcoin, buna örnek olarak verilebilir. Ether (ETH) de Ethereum blockchainine de bulunmaktadır. Genellikle coin deyince, tüm ağ içinde belirli bir amaca hizmet ettiği aklımıza gelmelidir. İşlem ücretlerini ödemek, staking ya da yönetişimde yer almak gibi şeyler örnek olarak verilebilir.

Tokenler, önceden var olan blockchainlerin üzerine inşa edilmiş paralardır. Coinlere benzer özellikte olabilirler, ancak bu oluşturulan tokenlerin kendilerine ait kullanım alanı kendi projeleri için token builder tarafından oluşturulur. CAKE kendi blockchainine sahip değildir ve böylelikle  BSC’deki tüm uygulamalarda kullanılamaz. Mevcut bir blockchain üzerinde bir token oluşturma, bu blockchainin itibarını ve güvenliğini kullanmayı öngörür.

Kripto Para oluşturma aşamaları:

1. Uygun bir blockchain platformu seçilir.

Bir token için, öncelikle kriptonuzu üzerinde çıkaracağınız bir blockchain seçilir. BSC ve Ethereum popüler seçenek olarak gözükse de yan zincirler de iyi fikir olabilir.

2. Bir mutabakat mekanizması seçilir.

2. aşama olarak bir mutabakat mekanizması seçilir. Bu mekanizmalar, katılımcıların ağ işlemlerini nasıl onaylayacağını ve doğrulayacağınıza dair talimatlar yönlendirir.

3. Blockchain mimarısını tasarlamak

Bu adım, eğer yalnızca bir coin yaratılıyorsa gereklmektedir. Blockchain mimarı, coin ve projenin neyi amaçladığına dayanır. Örneğin bir coin oluşturmak isteyen bir ülke ya da şirket, olması gerekenden daha çok kontrole etme yetkisi olabilmesi için gizli bir blockchaini tercih edebilir.

4. Kriptoyu ve kodunu denetime sokmak

Certik gibi denetim şirketleri, güvenlik açıklarını bulmak için blockchainin kodunu ve kripto parayı kontrol edebilme yeteneğine sahiptir. Daha sonra bu denetimi her yere görünür olarak yayınlanır ve bulgulara göre hareket edilir. Bu süreç projenin güvenlik garantisi olarak sunulan önemli bir aşamadır.

6. Yasal konuları bir kez daha kontrol etmek

Bir diğer en önemli adımlarından biri olan bu adımda artık blockchainin çalışmaya başladığına ve kripto parayı çıkarmaya hazır olduğuna ve önlem açısından yasal tavsiye alınmalıdır.

7. Kripto paranızı çıkarmak
Bu aşamada ister bir token ister bir coin yaratılıyor olsun, bir noktada kripto paranın çıkması gerekecektir. Bunu tam olarak nasıl yapılacağı da token ekonomiye bağlıdır.