Masal Okumak, Kısa Masallar ve Hikayeler

tarafından
173
Masal Okumak, Kısa Masallar ve Hikayeler

Masal Okumak

Hayal gücünü geliştiren en etkili yöntemlerden biri şüphesiz okumaktır. Özellikle betimleme sanatının kullanıldığı masalların çocuklar üzerinde çok önemli etkileri bulunmaktadır. Yeni okumaya başlamış çocukların okuma alışkanlığı kazanma hususunda da masal yapıtları sıkça edilir. Hepimizin bildiği üzere masal türü oldukça kolay okunur, kısadır ve hemen hepsi öğreticidir. Bununla birlikte Türk Edebiyatı, masallar açısından oldukça geniş bir yelpazeye sahiptir. Tamamen kendi kültürümüzün barındığı ögeleri içeren binlerce masal hem yazılı hem de anonim olarak bizlere ulaşmaktadır. Türk edebiyatında genel olarak dini öğüt konseptli masallar bulunurken, batı edebiyatında daha çok fabl türlerine rastlanmaktadır. Çocukların merak ve ilgi alanı açısından en sık tercih edilen masallar fabl türleridir.

Fabl türü heyecanlı, merak uyandırıcı, kısa masallar olması sebebiyle kolay okunabilirliği ile birlikte oldukça eğitici ve öğretici ögeler barındırmaktadır. Genellikle doğruluk ve ahlak üzerine inşa edilen bu yapıtlar, hayvanların konuşturulduğu benzetme sanatı ile yazılır. Giriş kısmında öncelikle kahramanlar ve karakterler tanıtılır, gelişme bölümünde ise heyecanlandırıcı ve merak uyandırıcı anlatım hakimdir. Sonuç bölümü ise daima ders ve öğüt veren bir nitelik taşır. Bu edebiyat türünün en meşhur ismi La Fontaine’dir. Hayatının büyük bir bölümünü fabl yazmak ile geçiren La Fontaine, Fransız asıllı şair ve yazardır. Yazdığı eserler 17. Yüzyıl’a ait olsa da, günümüzde de hala güncelliğini ve popülerliği devam etmektedir. Bu yüzden La Fontaine masalları okumak, hem farklı kültürlerin ahlaki dinamiklerini öğrenmek açısından faydalı olacak, hem de fabl türüne en büyük kalemden giriş yapmış olacaksınız.

Son olarak masallar yalnızca çocuklar için değil, yetişkin bireyler üzerinde de olumlu etkiler yaratabilir. Okuma alışkanlığının kazanılması ve hayal gücünün geliştirilmesi konusunda tüm bilinçli ebeveynlerin masal kültürüne hakim olması gerekmektedir.