Rozet Nedir?

tarafından
160
Rozet Nedir?

Rozet günlük hayatta birçok amaç için kullanılabiliyor. Okula giden çocuklara öğretmenleri tarafından takılan rozetler, bir yarışma veya etkinlikte bir başarı sonucunda kişi ya da bireye takılan rozetler, bir kurum ya da kuruluşun simge veya logosunu taşıyan rozetler gibi birçok çeşitli rozetler vardır. Rozetin kelime anlamına bakıldığında ise yakaya takılmak için tasarlanmış olan genellikle bir kurum veya kuruluşun simgesini, logosunu taşıyan kişinin kıyafetinin yakasına takılmak için hazırlanmış, oluşturulmuş genellikle metalden yapılmış, bazı zamanlarda ise kâğıttan da oluşturulabilen küçük bir simgedir.

Rozetler çeşitli biçim, renk, malzeme, desen, figürden oluşabilirler. Hayatta kullanılan rozetlere baktığımız zaman metalden, mavi renk, yuvarlak ve arkasında iğnesi olan bir rozet de görülebilir bunun yanı sıra kağıttan, beyaz, dikdörtgen biçiminde yine arkasında iğnesi olan bir rozet görülmesi de mümkündür. Rozetler dikkat çekici olmalıdırlar. Dikkat çekici olmaları ve küçük detayları olmaları daha iyi bir görünüm verebiliyor.

Rozet Çeşitleri

Rozet çeşitlerine bakıldığı zaman günlük hayat ve özel günlerde kullanılan 2 adet rozet çeşidi görülmesi mümkün. Buton rozet ve yaka rozeti olarak rozetleri 2’ye ayrılıyor. Bu iki rozet çeşidinin de yapım aşamaları kendine göre farklıdır.

Rozet Nasıl Yapılır?

Genellikler metal malzemelerin kullanımıyla oluşturulan farklı şekillerde biçimlendirerek rozet oluşturulur. Rozetler çoğunlukla metalden olmak üzere kağıttan, ahşaptan da oluşturulabilir. Buton rozet ve yaka rozetinin de yapım aşamaları kendilerine göre farklıdırlar.

Buton Rozet Nasıl Yapılır?

Buton rozet tasarımı, ilk aşamada renklerin birbiri ile uyumu kullanılarak rozette olacak slogan ve simgeleri belirli bazı kurallara uyularak hazırlanılabilir. Belirli bazı kurallara uyulması konusunda hizmette bulunan grafik tasarımcılar rozet ihtiyaçlarınıza göre ön aşama çalışmaları hazırlayarak oluşturulacak olan buton rozetin üretim süreci için çok önemli bir aşamayı gerçekleştirmiş olurlar. Grafik tasarımcı bireyler ile bu konuda daimi olarak iletişim içerisinde olunması gerekebilir.

Grafik tasarımcı bireyler tarafından çalışma hazırlandıktan sonrasında ise onaylanan taslak, üretimi yapılması istenen buton rozetin boyutlarına veya boy ölçülerine göre kalıp oluşturulması gerekebilir. Daha sonra ise buton rozetin baskısı için şablon üzerinde veya çizilen buton rozet taslağı ortalanıp, ayarlanarak bir kaç deneme sayesinde baskı ve renk kalitesi de ayarlanıp tekrar test edilerek buton rozetlerin seri üretimi için hazır hale gelmelidir.

Yaka Rozeti Nasıl Yapılır?

Rozetler kategorisine bakıldığında en çok tercih edilen ve çoğunlukla bir sosyal sorumluluk ya da davet, organizasyon, özel günler, bir kurumun tanıtım günleri, kutlamalarında belirli mesaj vermek için kullanılan rozet fiyatı konusunda da bireyin bütçesine göre en uygun ürünlerdir. Bu rozeti üretmek için bazı belirli malzemeler ve yapım aşaması için de rozet makinesi gerekmektedir. Bu rozetin üretiminde öncelikli olarak bilgisayar veya monitör üzerinde görsel ya da resimli olarak grafik çalışması hazırlanmalıdır. Bu aşamadan sonrasında yapılan çalışma renklerin kullanımıyla birlikte özel yazıcılardan çıktı alınıp rozetin kesimi için biçimli, uygun hale getirilir.

Bu rozetlerin hemen hemen genel özelliği yuvarlak olmalarıdır. Yuvarlak rozet olarak belli başlı kesim payları hesap edilerek kesilen kağıtlar ve diğer kağıt malzemeleri ile birlikte artık rozetin basım aşaması için tamamen hazır olduğu anlamına gelir. Rozet tasarımı ve rozetin istenen ebatlara göre makineye yerleştirmesini yapıp, kalıp bakımları da yapılarak daha sonra deneme baskıları alınmalıdır. Deneme baskılarından sonra gerçek baskı boyutuna karar verilebilir. Son aşamada kalıplara yerleştirilmiş olan malzemeler kendi aralarında sırası ile basılmalıdır. Tüm bu aşamaların yapımından sonra buton rozetler hazır hale gelmiş olur.

Kaynak: https://bahiskralligi.com/