Feysbuk yeni mesajlaşma platformu ile Apple’a rakip olacak

tarafından
115
Feysbuk yeni mesajlaşma platformu ile Apple’a rakip olacak

Messenger, WhatsApp ve Instagram mesajlaşma hizmetlerini birleştirmeyi düşünen Feysbuk, bu sayede firmanın mesajlaşma platformlarındaki gizliliği de artırmış olacağını açıklamıştı. Uzun solukta hayata geçmesi beklenen bu özelliğin yeni stratejiyle direkt Apple’a rakip olacağı konuşulmaya başlandı.

Aslına bakarsak Apple ve Feysbuk, bir süredir birbirlerini değişik alanlarda tamamlıyor. Mesela, iPhone alan kullanıcılar bu cihazları Feysbuk ve Instagram’a giriş yapmak için kullanıyor. Feysbuk’un yeni mesajlaşma platformunun ilk etapta kullananların iPhone almasının önüne geçeceği düşünülmüyor. Sadece zaman içinde bu mesajlaşma platformunun iMessage yerine geçerek kullananların Android cihazlara geçmesini kolaylaştırması söz mevzusu olabilir.

Zira şimdiye kadar kullanıcı dostu ara yüzü ve uçtan uca şifrelemesiyle Apple kullanıcılarının Android’e geçmesinin önündeki en büyük engellerden biri oldu. Bundan dolayı Apple’ın yüksek talep olmasına karşın Android için iMessage uygulamasını asla yayına almadığını söyleyebiliriz. Google tarafına baktığımızda ise asla bir halde iMessage yerine geçebilecek bir mesajlaşma uygulaması üretemediğini söylemek mümkün. Tam da bundan dolayı Android kullanıcı çoğunlukla Feysbuk Messenger ve WhatsApp üstünden haberleşiyor.

Hatta bilhassa ABD kullanıcıları iMessage’ı terk edip başka bir uygulama kullanmayı tercih etmiyor. Öteki ülkelerde WeChat ve WhatsApp popülerliğiyle zirveye oynarken ABD’de iMessage öne çıkmaya devam ediyor.

Bu aşamada Zuckerberg’in iMessage’ı Feysbuk’un en büyük rakiplerin biri olarak tanımladığını hatırlatalım. Bunun ötesinde Zuckerberg, WhatsApp, Instagram ve Messenger’ı birleştirmenin amacını da iMessage benzeri bir tecrübe yaratmak bulunduğunu söylemişti.

Tim Cook’un açıklamaları ve Feysbuk’un Apple Enterprise sertifikasını kötüye kullanmasıyla, Feysbuk ve Apple arasındaki ipler her geçen gün daha çok geriliyor. Zuckerberg ise Apple’ın Çin Hükümetiyle ilişkisini eleştirmekten kendini alamıyor. Görünen o ki bu karmaşık ilişkiye gelecek günlerde yeni bir rekabet etkeni de eklenebilir.